Evenementen in maart 2024

Je bent hier: ://JOODS LEERHUIS DIEREN
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

JOODS LEERHUIS DIEREN
Van de regionale Werkgroep Kerk en Israel – Raad van Kerken Veluwezoom

Leerhuisavond

Het thema is: Wie waren de Farizeeën?

In de tijd van Jezus vormden de Farizeeën een belangrijke groepering in het Aramese Jodendom, speciaal in Jeruzalem en Judea. Het meest bekend zijn zij uit de evangeliën, waarin zij regelmatig als tegenstanders van Jezus worden voorgesteld. Op grond van dat beeld zijn zij eeuwenlang gezien als een gesloten groep van wetticistische en onverdraagzame schriftgeleerden. Maar klopt dat negatieve beeld wel?

Niet alle evangelisten schrijven op dezelfde manier over de Farizeeën. Ook kennen we hen uit andere historische bronnen, waarin een veel positiever beeld van hen wordt gegeven. Bovendien waren zij een pluriforme beweging met conservatieve en liberale vleugels. Wie waren zij? En over welke Farizeeën hebben de evangelisten het eigenlijk? Waren de tegenstellingen tussen Jezus en de Farizeeën wel zo groot als het soms lijkt? En hoe kan het dat zij de grondleggers zouden worden van het huidige Jodendom?

In deze lezing gaat Peter van ’t Riet in op bovenstaande vragen, zodat er een genuanceerder beeld ontstaat van deze vaak ten onrechte verguisde joodse beweging. Ook uw eigen vragen over de Farizeeën kunnen tijdens de lezing aan de orde worden gesteld.

De avond wordt geleid door Peter van ’t Riet. Hij schreef vele boeken en artikelen over het joodse karakter van de bijbel en de betekenis van het jodendom voor het christendom.

Datum woensdag 29 maart 2023
Plaats: Ontmoetingskerk, Adm. Helfrichlaan 54, Dieren
Aanvang: 19.30 uur
Inleider: Peter van ‘t Riet
Kosten: 5,00 euro
Contactadres: ds. Henk Boonen, tel: 0313 – 414160