Evenementen in april 2024

Je bent hier: ://Joods Leerhuis Dieren
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Leerhuisavonden

Over het godsbeeld van de Tora zijn dikke boeken vol geschreven, maar volgens Peter van ’t Riet is God vanzelfsprekend in de Tora, en vormt de mens het werkelijke probleem. Vandaar de vraag naar het mensbeeld van de Tora. En die vraag is alleen te beantwoorden door de Tora te lezen in het licht van de oude rabbijnse traditie, die qua taal en gedachtegoed het meest met de Tora verwant is.
Dan ook komen verrassend moderne gezichtspunten naar voren. Verantwoordelijkheid voor de wereld, de kwaliteit van het leven, levenslang leren, een rechtvaardige samenleving, relatieherstel na conflicten: het zijn begrippen die nog altijd een belangrijke rol spelen in de samenleving van vandaag.
De mens, die volgens de Tora de partner van God is in het scheppingsproces, heeft naast zijn eigen menselijke ervaring ook het klankbord van de Tora nodig om zijn weg in deze wereld te kunnen vinden. Interessante vergelijkingen worden gemaakt met de mensbeelden van het klassieke christendom en de islam waarin de mens een veel meer ondergeschikte positie heeft dan in het jodendom.

De eerste avond wordt geleid door Peter van ’t Riet. Hij schreef vele boeken en artikelen over het joodse karakter van de bijbel en de betekenis van het jodendom voor het christendom.
datum : donderdag 13 oktober 2016
aanvang : 19.30 uur
locatie : Ontmoetingskerk, Adm. Helfrichlaan 54, Dieren
inleider : Peter van ‘t Riet
kosten : € 5,00 euro
contactadres : ds. Henk Boonen, tel. 0313 414160