Evenementen in april 2024

Je bent hier: ://kerkenwandeling
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Kerkenwandeling
van Ruurlo via Barchem naar Lochem
door het land van de Woodbrookers

De wandeling voert ons door een prachtig coulissen-landschap van Ruurlo naar Lochem. Vrijwel geheel over zandpaden en kleine landwegen met vaak mooie vergezichten. Na ca. 10 km pauzeren we in Barchem waar we de lunch gebruiken in het Woodbrooke Landgoedhotel.

In het begin van de vorige eeuw bezochten Leidse theologiestudenten het landgoed Woodbrooke, bij Birmingham, waar de Quakers een centrum voor geestelijke en sociale scholing hadden opgericht. De studenten waren zo getroffen door de open sfeer dat zij na terugkomst in Nederland in 1908 de ‘Vereniging van Oud-Woodbrookers in Holland’ oprichtten. In 1913 bouwde de vereniging een lezingenzaaltje op De Kale Berg, een kopie van de Lecture Hall in Woodbrooke. In 1924 volgde het Landgoedhotel Woodbrooke, het middengedeelte van het huidige conferentiecentrum. De Woodbrokers stonden aan de wieg van de zogeheten ‘doorbraak’. Vanuit een vrijzinnig-protestantse achtergrond ging de vereniging als eerste in Nederland de dialoog aan met geïnteresseerden uit de joodse en later ook de rooms katholieke en humanistische gemeenschap. Daarmee werden de Woodbrookers pioniers van de oecumene. Maar de doorbraak betrof ook het politieke leven. Onder leiding van de theologisch hoogleraar Willem Banning, tevens directeur van het Landgoedhotel Woodbrooke, traden voor het eerst mensen met een christelijke levensovertuiging toe tot de Partij van de Arbeid, die kort na de oorlog werd opgericht. De Woodbrookers werden ook pioniers van het vormingswerk in Nederland.

Na de lunch vervolgen we onze tocht via De Kale Berg met daarop het lezingenzaaltje. Onze weg voert langs de Witte Wieven kuil over de Lochemse Berg naar de Berkel. Lopend langs de oever van de Berkel komen we Lochem binnen. Daar sluiten we de dag af met een vesper in de prachtige Gudula kerk.

Dit jaar is het de 10e keer dat er in Dieren een kerkenwandeling wordt aangeboden.
Voor Zutphen is het dit jaar de 5e keer. Een 2-voudig lustrum dus! De wandeling wordt ook aangeboden in Deventer (voor de 4e keer) en dit jaar ook in de ‘gastgemeente’ Lochem. Wellicht dat er ook weer gemeenteleden uit Ruurlo, het einddoel van de vorige kerkenwandeling, meedoen.

U moet rekenen op een stevige wandeling van ca. 17 km. Een goede wandelconditie is dus een vereiste. Er is een bezemwagen aanwezig.
Mochten de kosten een bezwaar zijn, neem dan even contact op met een van de ondergetekenden. Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen.

datum : zaterdag 25 maart 2017 (van ca. 9.00 tot 18.00 uur)
plaats : Ruurlo / Lochem
leiding : Jolanda Buitenhek, Ingrid de Zwart en Kees Bochanen
werkwijze : samen wandelen
kosten : ca. € 22,– (excl. treinkosten)
aanmelden bij : Jolanda Buitenhek, tel. 0313 414128 of
e-mail: jol.buit@planet.nl
aanmelden : vóór 10 maart 2017