Evenementen in februari 2024

Je bent hier: ://LEZING DOOR DR. GAARD KETS
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

“VRIJHEID, EEN BELADEN EN BETWIST POLITIEK CONCEPT”,

Elk jaar vieren we op 5 mei de vrijheid en staan we stil bij de bevrijding van ons land en Europa door Amerikaanse, Canadese en Russische troepen. Tegelijkertijd kijken we in de afgelopen periode met afschuw naar Russische troepen die op bevel van president Poetin hun buurland Oekraïne bevrijden van de vermeende nazi’s en terroristen die in Kiev de dienst uit zouden maken. Deze twee voorbeelden laten zien dat er in ons politieke taalgebruik maar weinig begrippen zijn die zo omstreden en gepolitiseerd zijn als het begrip vrijheid.

Ook in de politieke filosofie is vrijheid een beladen en betwist concept: betekent vrijheid om vooral met rust gelaten te worden door
een bemoeizuchtige overheid of buurman, of betekent vrijheid een zo groot mogelijke keuzevrijheid? Of moeten we vrijheid op een andere manier begrijpen, als het gezamenlijk vorm geven aan ons gedeelde leven?

Politicoloog en historicus dr. Gaard Kets van de Radboud Universiteit Nijmegen zal in deze korte lezing een aantal bekende opvattingen
van vrijheid uit de geschiedenis van de politieke filosofie langslopen en naast elkaar zetten, en op basis daarvan met u in gesprek gaan over de betekenis en waarde van die verschillende opvattingen voor ons hedendaags denken en handelen.

De werkgroep Geloof en Maatschappij van de Raad van Kerken Veluwezoom organiseert deze avond. Toegang is gratis, met vrije gift.
Datum: zondag 15 mei
Plaats: Ontmoetingskerk Admiraal Helfrichlaan 54 te Dieren.
Inleider: dr. Gaard Kets
Tijd: 20.00 – 22.00 uur.