Evenementen in april 2024

Je bent hier: ://Thomaskring
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

In de Thomaskring zullen wij het komende seizoen twee boeken bespreken:

Nico ter Linden: En dan nog dit – wandelen met God

Nico ter Linden (1936) was meer dan een halve eeuw predikant, zielzorger in ziekenhuizen en gevangenissen, voorganger op het platteland en in de Westerkerk te Amsterdam. Hoe ontwikkelt zich een geloof in al die jaren, door al die ontmoetingen? Waar heeft hij afscheid van genomen, wat ging onderweg verloren en wat werd verworven? Werd zijn geloof wel eens aangevochten, werd hij ooit overmand door de gedachte dat de beelden die wij op het wolkendek projecteren een illusie zijn, dat het daar achter die wolken een lege boel is? Twijfel en ongeloof, zeker, Ter Linden kende het. Maar hij schrijft ook: “ Theologen die gedesillusioneerd hun geloof aan de wilgen hangen en daar in woord en geschrift verslag van doen, raken mij niet erg, ik zeg het maar eerlijk.” “ En dan nog dit” is een zeer persoonlijk, aanstekelijk en waardevol boek voor wie nadenkt over de rol van het geloof in zijn leven.

Ad van Nieuwpoort: Uit de tijd

Dr. Ad van Nieuwpoort (1966) is de predikant van Bloemendaal en Overveen. Daarvoor werkte hij aan de Amsterdamse Zuidas en in Amstelveen. In “ Uit de tijd “ schrijft Ad van Nieuwpoort (1966) openhartig over zijn passie voor het predikantschap.
Voor hem is een predikant niet de stoffige moraalridder met het opgeheven vingertje of een specialist in metafysische waarheden, maar eerder iemand die een poging waagt nieuwe tijden te verbinden met oude bronnen. Van Nieuwpoort noemt zichzelf het liefst “ verhalenverteller “, een exegeet van zowel oude woorden als nieuwe tijden.

Hij laat zien hoe Bijbelverhalen, mits gelezen als literatuur, een rol van betekenis kunnen spelen in het leven van mensen van nu, of die zichzelf nu “gelovig” noemen of niet. Overbezette dertigers staan een moment stil bij waar zij hun agenda door laten bepalen. Ouders van jonge kinderen reflecteren op wat zij hun kinderen willen meegeven. En ouden van dagen ontdoen zich van benauwende dogmatische ballast uit het verleden. Oude woorden komen tot leven aan een sterfbed, bij een huwelijk of in gesprek met consultants. Bovendien bieden ze, zo laat Van Nieuwpoort zien, adequaat tegengif in een tijd die gedomineerd wordt door de waan van de dag.

Aan de hand van beide bovenstaande boeken zullen wij met elkaar in gesprek gaan. Wij beginnen met het boek van Nico ter Linden en lezen vervolgens het boek van Ad van Nieuwpoort. Ieder die verder wil denken over zijn of haar geloof, is van harte uitgenodigd. Het is de bedoeling om de boeken gaandeweg de bespreking te lezen, omdat we zullen spreken aan de hand van thema’s die in de boeken worden aangereikt.

 

data : donderdag 12 oktober, 9 november, 7 december 2017
18 januari, 15 februari en 15 maart 2018
aanvangstijd : 10.00 uur
locatie : Ontmoetingskerk, Adm. Helfrichlaan 54, Dieren
begeleiding : ds. Henk Boonen en ds. Frans Ort