Samen met Ds. Joke Quik heb ik het afgelopen kerkelijk jaar de basiscatechese gegeven aan kinderen van groep 7-8. Het onderwerp was Maarten Luther. We hebben veel over hem en zijn tijd geleerd aan de hand van korte filmpjes, diverse werkvormen en fijne gesprekken met elkaar.

Op een avond in oktober hebben we de film Storm bekeken. Daarna hebben we een afscheidsbrief geschreven aan burgemeester Petra van Wingerden en een brief met tips aan de nieuwe burgemeester. De afscheidsbrief hebben twee catechesanten in december, met het afscheid van de burgemeester in Spankeren, aan haar overhandigd. Mocht u het leuk vinden dan kunt u de foto’s bekijken op de website van Rheden Nieuws: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/111233/spankeren-nam-afscheid-van-petra-van-wingerden/

Het tweede gedeelte van de basiscatechese, net na de Pasen, ging over symbolen. Luther heeft zijn geloof met de Lutherroos uitgebeeld. Wat is nu een symbool voor jouw geloof? Een symbool is eigenlijk een kleine tekening waarmee je een heel verhaal vertelt. In de kerk zijn ook veel symbolen te zien, dus we hebben eerst eens goed rondgekeken in de kerk.

De laatste bijeenkomst hebben wij allemaal een geloofstegel gemaakt. Het is leuk om de kinderen om uitleg te vragen: er schuilt veel achter hun symbolen. Ze hebben er mooie verhalen bij verteld. De tegels gingen mee naar huis.

Rini van Dijkhuizen