Verslag en foto’s van het weekend van het gemeentecontact tussen Dieren, Berlin-Niederschönhausen en Wrocław, 31 mei t/m 3 juni 2018 in Dieren.

 

Het thema is: Nationalisme.

De gasten uit Berlin-Niederschönhausen en Wrocław komen donderdagavond aan, waar ze de avond doorbrengen in de gastgezinnen.

De volgende ochtend is het alweer vroeg opstaan. We vertrekken om 9.00 uur vanaf de Parkeerplaats van de Ontmoetingskerk naar het Waterliniemuseum Fort Vechten bij Bunnik, behorend tot onze nationale trots.
Fort Vechten is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, één van de tien Waterlinies als militair verdedigingssysteem, die in de loop van de eeuwen steunde op het gebruik van onderwaterzettingen als bijzondere barrière.
We krijgen een rondleiding zowel buiten als binnen de gebouwen van het Fort. De groep stelt veel vragen en de rondleiding duurt zo’n twee uur. De gidsen hebben er duidelijk plezier in en wij ook. Na de rondleiding gaan we het museum in. Ook hier zijn onze gasten –en wij zelf- enthousiast. Het is allemaal interessant en leerzaam. De speciale act: een virtuele parachutesprong boven het waterliniegebied is een belevenis.
Na dit bezoek wandelen we naar restaurant “Vroeg” waar we de lunch gebruiken.
Rond half zes zijn we terug in Dieren. Er worden nog wat inkopen gedaan, Oud-Dieren verkend of – moe van de dag- uitgerust.
In de gastgezinnen nuttigt men het avondeten en worden heel wat gesprekken gevoerd.

Zaterdagmorgen wordt gebruikt voor inkopen, o.a. in Dieren, Zutphen en tuincentrum Laag-Soeren.
Zaterdagmiddag werken we het thema ‘Nationalisme’ uit. In de gastgezinnen is er al veel over gesproken. Het is een actueel onderwerp.
Vooraf ontvangen we van de Poolse deelnemers een symbolisch object: de vlaggen van onze drie landen vastgezet op drie takken, verbonden aan één stam.
In kleine groepjes ( iedere groep bestaat uit Nederlandse, Duitse en Poolse deelnemers) schrijven we op een vel papier wat het woord Nationalisme bij ons oproept, hetgeen vervolgens wordt besproken. Bij het tweede onderdeel kun je uit een aantal foto’s en afbeeldingen kiezen welke voor jou het tegenovergestelde verbeeldt van Nationalisme. Met elkaar bespreken we de gemaakte keuzes.
Na de koffie/thee met iets lekkers vertellen we elkaar welk Bijbelverhaal of -teksten ons inspireren wat betreft het thema.
We sluiten de middag af met een Vesper.
Om zes uur is er een lopend buffet. De gerechten – warm en koud – zijn gemaakt door gemeenteleden. Dit wordt door de gasten erg gewaardeerd.

Zondagochtend is de viering in de Ontmoetingskerk. Ook deze staat in het teken van het thema. De kinderen die naar de kindernevendienst gaan weten de vlaggen die vóór in de kerk staan, meegebracht door onze gasten uit Wrocław, goed te benoemen.
In de viering werken mensen uit Berlin-Niederschönhausen en Wrocław mee en ds. Frans Ort houdt zijn preek in het Duits.
Bisschop Ryszard Bogusz uit Wrocław werkt mee met het uitdelen van het brood tijdens het avondmaal.
In de dienst worden de groeten vanuit de partnergemeenten gedaan en traditiegetrouw een paaskaars aan de kerk in Berlin-Niederschönhausen gegeven en de kerk in Wrocław krijgt zes witte altaarkaarsen. In Polen zijn witte altaarkaarsen niet te koop en de kerk wil deze graag op het altaar hebben staan.

Na de viering is er tijd voor ontmoeting met gemeenteleden en dan is het weekend weer voorbij. De gasten vertrekken en de Dierenaren zwaaien ze uitbundig uit.
De Poolse jongeren vervelen zich ook niet. Lekker chillen bij de IJssel, Dieren verkennen bij nacht. En er wordt fanatiek spelletjes gespeeld. Het spel ‘Kakkerlakkensalade’ op zijn Nederlands is favoriet. Als je ‘sla’ een beetje verpoolst krijg je een heel gek woord (niet geschikt voor het kerkboekje, wel voor de wc).

Het is een interessant en leerzaam weekend geweest, waar oude contacten zijn verstevigd en nieuwe contacten gelegd.

In 2019 zijn we welkom in Berlin-Niederschönhausen. Hemelvaartsweekend van 30 mei t/m 2 juni.
Wanneer gemeenteleden – ook jongeren – geïnteresseerd zijn en mee willen gaan, neem dan contact op met het secretariaat.

Geertruida van Gulyk-Kuiper.

Secretariaat: Werkgroep Gemeente Contacten
J.Brouwer, tel: 0313 420396
e-mail: brostro@hetnet.nl