Zorg voor het klimaat raakt ons allemaal

De kerken hebben een belangrijke rol te spelen in de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis. Dat is de overtuiging van theologe Trees van Montfoort, auteur van Groene Theologie, het theologieboek van het jaar 2019. Als kerken (nog / weer) relevant willen zijn, moeten ze laten zien dat ze midden in de wereld staan.

De zorg voor milieu en klimaat moet niet beperkt zijn tot kleine specialistische groepjes binnen en buiten de kerken, niet slechts een van de thema’s in de marge en niet alleen praktisch van aard. In haar boek pleit ze ervoor dat de zorg voor het klimaat het hart van de kerk raakt. Het betekent een ander licht op de Bijbel. Het betekent een herziening van ons (joods-christelijk) wereldbeeld en een herwaardering van de natuur, waar de mens deel van uitmaakt.

Met deze boodschap kwam Van Montfoort op uitnodiging van predikant Frans Ort op 9 januari 2022 naar de Kerk van Rozendaal en gaf ze het startsein voor de Oecumenische gespreksgroep Groene Theologie Veluwezoom, ondersteund door de Raad van Kerken Veluwezoom. Op 29 juni komt ze nogmaals naar onze regio en wel op uitnodiging van het Groene Team van de Protestantse Gemeente in Velp en in samenwerking met boekhandel Jansen & de Feijter.

Het is de hoop dat haar lezing dit keer het startsein zal zijn om van praten naar gezamenlijke actie te gaan, van Groen Denken naar Groen Doen. De start ook van een brede samenwerking tussen de kerkelijke gemeentes en de burgerlijke gemeentes in Rheden, Rozendaal en Arnhem, en met maatschappelijke organisaties, scholen, ondernemingen … kortom iedereen in onze mooie Veluwezoom, die milieu, natuur en klimaat een warm hart toedraagt.

Dit is een hartelijke uitnodiging om op 29 juni naar de monumentale Grote Kerk in Velp te komen. Stap over de drempel en laat je inspireren door Trees van Montfoort.

Datum en tijd: 29 juni, van 15.00 tot 17.00 uur
Plaats: Grote Kerk, Kerkstraat 32 in Velp
Opgave: p.m.
Contact: groeneteam@pknvelp.nl