Donderdag vijf mei vertrokken we met elf personen naar Berlin-Niederschönhausen. Op het station Gesundbrunnen werden we opgewacht door onze gastheren/ -vrouwen samen met Brian en Ariënne, die al een paar dagen eerder naar Berlijn waren vertrokken. We vertrokken naar onze gastgezinnen, waar iedereen hartelijk werd ontvangen en ieder op eigen wijze de middag en avond doorbracht. De één deed het rustig aan, de ander werd in Berlijn rondgeleid.
Na een goed ontbijt vertrokken we vrijdag naar Jüterbog. Na ongeveer een uur reizen kwamen we aan in Jüterbog, een middeleeuws stadje. In Jüterbog was Dominikaner monnik Johann Tetzel actief met de verkoop van aflaatbrieven. Het ergerde Martin Luther, dat vele gelovigen uit zijn stad -het nabijgelegen Wittenberg- die aflaatbrieven kochten. Dit was de aanzet voor Martin Luther om zijn stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg te spijkeren. Na een kleine wandeling bezochten we een voormalig klooster dat nu is ingericht als bibliotheek en cultuurcentrum. Wij gebruikten vervolgens een heerlijke warme middagmaaltijd in een grappig restaurant op de markt.
In de Nicolaikirche werden wij ontvangen door de Pfarrer. In deze Evangelisch Lutherse Kirche was hij onze gids en kregen we een uitgebreide rondleiding in deze mooie kerk. De cantororganist nam ons mee naar het hoofdorgel en gaf een uitgebreide en humoristische uitleg van de werking van het orgel. Hij trakteerde ons op een mooi, rustig en soms zeer luid concert. Dit concert werd ons aangeboden door de Berlijners. We vierden dit weekend ook dat ons “driehoekscontact” (Dieren – Berlin Niederschönhausen – Wroclaw) 25 jaar bestaat.
Daarna was het alweer tijd -met nog gelegenheid voor een ijsje- om met de trein terug naar Berlijn te gaan. De avond bracht iedereen door met het gastgezin.
Zaterdagmorgen was er geen programma en kon men op eigen gelegenheid of samen met de gastgevers van het mooie weer en van Berlijn genieten. Om 14.00 uur begon in het Gemeindehaus de uitwerking en bespreking van het thema “Was bedeutet es evangelisch zu sein”. De groep uit Berlijn presenteerde het thema in de vorm van een interview, de Poolse groep bood een PowerPointpresentatie en wij uit Dieren gaven informatie over onze calvinistische traditie en enige persoonlijke verhalen aan de hand van meegebrachte voorwerpen. Onder het uitdelen van pepermuntjes werd het “Pepermuntenlied” voorgelezen in het Duits. Na de “Kaffee und Kuchen” werden in 7 groepen trefwoorden met betrekking tot het thema genoteerd en besproken.
Daarna was het tijd om aan de innerlijke mens te denken. We begonnen met het klinken op ons 25 jarig contact. De catering heeft voor een voortreffelijke maaltijd gezorgd met volop vlees, rijst, groenten en “Nachtisch”. Met wijn en ander vocht kon er nogmaals met elkaar besproken worden dat het jaarlijks treffen tussen de drie gemeenten een leerzame en enthousiasmerende traditie is geworden. Een stukje internationale oecumene in de praktijk. Het is een heerlijke dag geweest met vele raakpunten en volop begrip en gezelligheid.
Na een laatste ontbijt bij onze gastgezinnen (bij sommigen met Poolse lekkernijen) vertrokken we naar de kerk. De zon scheen ook vandaag weer uitbundig en het was al lekker warm. In de kerk was het koeler. De dienst werd voorgegaan door twee vrouwelijke predikanten: Bettina Dusdal en Tina Rupprecht. Voor de bisschop uit Wrocław een situatie die in Polen nog net een stap te ver is.
In de dienst kwam het thema van ons weekend weer terug. Alle drie de talen klonken in de Bijbellezing, liederen en gebeden. Geschenken werden uitgewisseld. De Paaskaars, die vanuit Dieren jaarlijks wordt geschonken aan de gemeente in Berlijn, werd tijdens de kerkdienst aangestoken door ds. Henk Boonen. Vanuit Polen kregen Dieren en Berlijn een geboetseerde “beschermengel”. De kerk in Wrocław heeft er ook één, die in hun nieuwe ontvangstruimte komt te hangen.
Na de dienst werd er nog uitgebreid koffie gedronken en namen we afscheid van de Poolse gasten. Na soep en broodjes was het ook tijd voor de Nederlandse gasten om te vertrekken.
We kijken terug op een weekend met fijne ontmoetingen en intensieve en zinvolle gesprekken. En natuurlijk moeten we ook de hartelijke groeten doen van de mensen uit Berlijn en Wrocław aan alle bekenden in Dieren. Bij dezen dus.
Volgend jaar is de ontmoeting in Wrocław van elf tot en met veertien mei. Dan staat “500 jaar Luther” centraal. De mensen uit Wrocław beloofden ook een programma voor jongeren te organiseren, los van het programma voor de volwassenen. Hopelijk hebben ook jongeren uit Dieren gelegenheid om volgend jaar mee te gaan.
Menno Slagter, Jan en Hannie Brouwer-Stronks, Chris en Geertruida van Gulyk-Kuiper, Henk Boonen en Gerda Schotanus, Klaas Pieter en Hetty Plantinga-van Ittersum, Brian Colen en Ariënne Scholten, Jutta Ciecior, Kees Oldenburg.