Ontmoetingsweekend partnergemeenten Berlin-Niederschönhausen/Wroclaw/Dieren van 30 mei – 2 juni 2019 in Berlin-Niederschönhausen.

Donderdag 30 mei vertrekken we met 7 personen naar Berlin-Niederschönhausen. De reis verloopt voorspoedig en op Berlin Hauptbahnhof worden we afgehaald door Bettina Werthen en Adam Siniarski. Per metro en tram gaan we naar het Gemeindehaus waar we hartelijk worden ontvangen en ‘Kaffee und Kuchen’ klaar staan. We genieten van de lekkere zelfgebakken ‘Kuchen’. We worden opgehaald door onze gastgezinnen, waar we de avond doorbrengen.

Vrijdagmorgen verzamelen we ons bij een bushalte en vertrekken we naar Alt-Tegel. De bedoeling is om per boot naar Spandau te varen, maar wanneer we bijna bij de aanlegsteiger zijn horen we dat de boot niet vaart, de sluis is kapot. Dan toch maar met de bus naar Spandau. In Spandau bezoeken we de Citadel. We zijn te vroeg voor de rondleiding, dus drinken we eerst koffie onder het genot (??) van veel muziek. In de binnenruimte zijn ze de muziekinstallatie aan het uitproberen voor een concert dat later op de dag daar gegeven wordt. Na de koffie is er een rondleiding over de Citadel. We krijgen een heel uitgebreide uitleg. We lunchen in de Zitadellen Wirtschaft met heerlijke salade en linzensoep. Daarna krijgen we een rondleiding in de St.Nikolai Kirche door een prettige gids, die e.e.a. duidelijk vertelt. Tegenover de kerk is het museum van de kerk, waar we ‘Kaffee und Kuchen’ krijgen.
Vervolgens weer huiswaarts.Via een aantal overstappen komen we rond 19.30 uur bij onze gastgezinnen aan. Het is een goed bestede dag.

Zaterdagmorgen is het voor elk wat wils. Een aantal van ons gaat naar de volksbotanische tuin. Een mooi goed onderhouden lustoord waar de zang van de nachtegaal volop aanwezig is. Er wordt geluncht met aardappel-venkel soep.
De inhoudelijke middag begint om 14.00 uur in het Gemeindehaus.
We krijgen een korte inleiding over het thema: Wie kann ich mit allen menschen meinem eigenen christlichen Glauben ins Gespräch bringen und dadurch eine ökumenische Zukunft in den Blick nehmen?
We worden uitgenodigd om een labyrint-spel te spelen. Niet een doolhof om in te verdwalen of moeizaam je weg te zoeken. Het labyrint heeft een meditatief karakter wat je dichter bij jezelf kan brengen. In kleine groepen, met in iedere groep 1 Nederlander en 1 Pool wordt m.b.v. een dobbelsteen en pion het parcours afgelegd met allerlei vragen. Ook met vragen over hoe je zelf aspecten van oecumene beleeft. Grote praters worden ingeperkt en iedereen komt aan bod. Iedereen is enthousiast bezig en er wordt o.a in een groep uitgewisseld wat voor een ieder het belangrijkste symbool is en wat het voor die persoon betekent.

 

Na een uur ideeën uitgewisseld te hebben is er ‘Kaffee mit Kuchen’. Daarna presenteren de Nederlanders hun ‘bloem’, een achtbladige collage. Kort vertelt ieder, aan de hand van zijn/haar bloemblad, wat het eigen antwoord is op het thema. Leuk is dat er naderhand nog gevraagd wordt naar verdere uitleg van ons bloemblad.
Er wordt aandacht besteed aan het veertigjarig contact met Berlin-Niederschönhausen. We worden door de mensen uit Wrocław getrakteerd op (caramel)bonbons.(In de kerkdienst van 9 juni zijn de bonbons uitgedeeld).
Om 18.00 uur begint in de kerk een concert van cello en piano, met muziek van Schumann, Opitz, Fauré, Brahms en 6 Engelse volksmelodieën van Vaughan Williams. Een zeer gevarieerd programma met veel publiek, waaronder jonge kinderen. Het is kwalitatief een goed concert. Mooi om mee te maken. Daarna wandelen we naar het Haus der Familie, behorend bij de kerk, waar een heerlijk Vietnamees buffet en (fris)drank voor ons geserveerd worden met ijs toe. Er wordt aandacht besteed aan het 40 jarig contact. In 1979 ging er voor het eerst een delegatie uit Dieren naar Berlin-Niederschönhausen met het thema: “Onze opdracht als gemeente van Jezus Christus: Vrede vorm geven”. We ontvangen allemaal een overzicht over 40 jaar (Berlijn) en 28 jaar (Wrocław) partnergemeente contacten.

Zondagmorgen wordt deze Ontmoeting afgesloten met een kerkdienst in de Friedenskirche. Voorgangers zijn Tina Rupprecht en Bettine Dusdal.

 
De lezingen uit de Psalmen, brief aan de Romeinen en het Johannesevangelie wordt in drie talen gelezen. De groeten uit Dieren en Wrocław worden overgebracht. De paaskaars, die traditiegetrouw door Dieren wordt aangeboden, wordt aangestoken. De zegen wordt door Bettine Dusdal in drie talen uitgesproken, een emotioneel moment.
Na de kerkdienst wordt nog gezellig koffie gedronken, daarna worden de mensen uit Wrocław uitgezwaaid en wij vertrekken met U en S Bahn richting Hauptbahnhof. Na een warme treinreis komen we in Dieren aan.
We kijken terug op een mooi weekend met intensieve en zinvolle ontmoetingen en gesprekken.

Het volgende partnergemeentecontact is 21 – 24 mei 2020 in Wrocław.

Jan en Hannie Brouwer-Stronks, Chris en Geertruida van Gulyk-Kuiper, Kees Oldenburg, Ariënne Scholten, Menno Slagter.