Afgelopen vrijdag 20 augustus hebben initiatiefnemer Jan Bloemendal (een achterneef van Gerrit Plantagie) en burgemeester Carol van Eert een ‘Stolperstein’ gelegd ter nagedachtenis aan dominee Gerrit Plantagie. Een plechtige gebeurtenis waarvoor we ook als Protestante gemeente Dieren waren uitgenodigd door de gemeente.

Een ‘Stolperstein’, ook wel struikelsteen genoemd of zoals Jan Bloemendal het noemde ‘een steen des aanstoots’, is een gedenkteken dat in de stoep wordt geplaatst voor woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn gedeporteerd of vermoord.
De steen is geplaatst voor het huis aan de Zuthpensestraatweg 24, naast de voormalige Opstandingskerk. Daar woonde Gerrit Plantage en organiseerde hij verzetsactiviteiten tot hij in januari 1944 werd verraden en gedeporteerd naar Duitsland waar hij in het concentratiekamp Dachau om het leven kwam.
In heel Europa liggen ‘Stolpersteinen’ waarvan 7000 in Nederland. De steen voor Gerrit Plantagie is de eerste ‘Stolperstein’ in de gemeente Rheden. Dominee Plantagie wordt ook herdacht in het nabijlegen pad dat zijn naam draagt. En in onze kerk hangt een plaquette ter nagedachtenis aan de geliefde en moedige predikant.