Donderdag 11 oktober 2018 vertrekken vier leden van de werkgroep Gemeentecontacten (kerkelijk contact tussen Dieren, Berlin-Niederschönhausen en Wrocław) naar Łódź in Polen.

Op zondag 14 oktober zal daar de Prinses Anna Wazowna Church Award 2018 uitgereikt worden aan de Landelijke werkgroep kerkelijke contacten Nederland – Polen. Namens de Lutherse Kerk in Polen wordt deze prijs uitgereikt als dank voor de jarenlange materiële hulp gedurende het communistische regime en de jarenlange contacten en kerkelijke pastorale zorg tussen plaatselijke kerkelijke gemeenten in Nederland en Polen. In de motivering van de prijs wordt ook het partnerschap tussen Dieren, Wrocław en Berlijn vermeld.

Dat er in Polen heel veel veranderd is, blijkt wel als we via de TomTom (niet helemaal bij de tijd) naar Łódź rijden. Tussen Wrocław en Łódź is een nieuwe snelweg aangelegd, maar om de haverklap worden we 80 meter naar links of 80 meter naar rechts gestuurd, wat niet mogelijk is. We zetten de TomTom maar uit en rijden via de borden naar onze bestemming. De zaterdag in Łódź zoeken we eerst de Evangelisch Lutherse St. Matthews Kerk op waar zondag de dienst zal zijn en de aanbieding van de Award.

We verkennen de stad. Łódź is de derde stad van Polen, die haar stormachtige groei halverwege de negentiende eeuw te danken heeft aan de textielindustrie. Dat is nog goed te zien aan de textielfabrieken (nu omgebouwd o.a. in winkels, restaurants, museum, theater, hotels en appartementen) en fabrikantenvilla’s.

Zondagmorgen zijn we aanwezig bij de uitreiking van de Award. We ontvangen een Engelstalige liturgie en ook de Poolse voorgangers kunnen we horen via een Engels sprekende tolk.


In de dienst zijn de synodeleden aanwezig van de Evangelisch Lutherse Kerk in Polen, die deze dagen vergaderen in Łódź.
De preek wordt in het Engels uitgesproken door ds. Catrien van Opstal, predikante van de Evangelisch Lutherse gemeente te Utrecht.
Na de viering van het avondmaal vindt de uitreiking van de Award plaats. Er zijn verschillende sprekers, waaronder Johan Beks, voorzitter van de Landelijke werkgroep kerkelijke contacten Nederland – Polen en een vertegenwoordiger van de Nederlandse Ambassade.

Het is bijzonder om het aanbieden van deze Award mee te maken.


We moeten met z’n allen op de foto. Na de dienst staat er een grote taart klaar, die met enige ceremonie wordt aangesneden.
De synodeleden gaan weer vergaderen en wij gaan Łódź verder verkennen.

Geertruida van Gulyk-Kuiper
Chris van Gulyk
Kees Oldenburg
Menno Slagter